Kennisupdate: 3 noodzakelijke stappen voor een goede online heropening van restaurants

Illu-Group_Dinner@no-background_v2

Kennisupdate: 3 noodzakelijke stappen voor een goede online heropening van restaurants

Vanaf 5 juni wordt stap 3 gezet voor restaurants. De heropening binnen en verhoging aantal gasten buiten, betekent veel meer voor een restaurant. Actuele en duidelijke informatie op de online kanalen, zoals de restaurant website en het Google profiel, zijn cruciaal om de gast te bereiken en weer naar de zaak te trekken. Wij maakten maakten hiervoor inzichtelijk wat online allemaal belangrijk is.

Stap 1: Duidelijkheid over aanbod

De gast heeft de afgelopen tijd veel verschillende maatregelen en veranderende openingstijden langs zien komen. ‘Wat biedt het restaurant op dit moment eigenlijk aan?’ is dan ook geen gekke vraag en in 90% gevallen de reden dat de gast de online kanalen van een restaurant checkt. Is het terras geopend? Kan er nog afgehaald worden? Wat zijn de huidige openingstijden? Hier valt nog veel te halen. Na een analyse onder onze aangesloten restaurants, blijkt dat de helft niet duidelijk (genoeg) communiceert welke diensten hij aanbiedt. 80% hiervan doet dit alleen via een gedeelte van de online kanalen. Wel een Facebook post, maar geen website update. Enorm zonde; als de gast te lang moet zoeken naar informatie, kiest hij wellicht voor een ander restaurant.

BookDinners online marketing voor restaurants report

Stap 2: Uitleggen hoe het er in het restaurant aan toe gaat

Transparantie over de huidige maatregelen is daarbij minstens zo belangrijk, geeft BookDinners aan. Misschien geen al te leuke content, maar wel noodzakelijk. Door COVID is het uit eten gaan immers een stuk complexer geworden. Te denken aan zaken zoals een aangepaste menukaart, hoe er om wordt gegaan met groepen en of er een bepaalde reserveringstijd wordt gehanteerd. Je wilt zorgen voor een juist verwachtingsmanagement bij de gast. Komt hij er pas in het restaurant achter dat hij maar een reservering voor een uur heeft, beïnvloed dit zijn ervaring mogelijk. Zo speelt restaurant HFSLG hier bijvoorbeeld goed op in met een duidelijke maatregelen-pagina.

Stap 3: Wat is het reserveringsbeleid?

Ook met online reserveren wil je niet de mist in gaan. Kloppende, up-to-date reserveringstijden in de reserveringsmodule, een goede bevestiging na het maken van een reservering en duidelijke ‘reserveringsregels’ voor bijvoorbeeld het terras en binnen. Helaas zien we te vaak dat de beschikbaarheid in de reserveringsmodule niet up-to-date is of dat er geen informatie is over last minute reserveren, waardoor de gast denkt dat het restaurant al volgeboekt is. Tevens zonde!

BookDinners online marketing voor restaurants report

Checklist

Niet de mist in gaan met jouw communicatie? Doe de snelle check voor jouw zaak. Vindt de gast op jouw online kanalen voldoende en duidelijke informatie over de volgende onderwerpen, dan ben jij er klaar voor!
– Reserveren: verplicht of niet, walk-ins, last minute reserveringen, annuleringen, shifts en reserveringstijd
– Openingstijden: welke openingstijden en op alle kanalen hetzelfde
– Capaciteit: aantal gasten op het terras en binnen, maximale groepsgrootte
– Menukaart: aangepast of ‘normaal’
– Terras: wat doe je bij nat of koud weer? Mag je dan naar binnen?
– Take away en bezorging: mogelijkheden, welke dagen en tijden

Een uitgebreidere controle voor jouw restaurant? We voeren graag kosteloos een uitgebreide check uit op online communicatie en reserveringsinstellingen, toegespitst op de heropening. Geinteresseerd? Vraag de gratis online check aan via info@bookdinners.nl.

Over BookDinners

Restaurants aangesloten bij BookDinners worden online beter. In communicatie. In reserveren. In adverteren. En beter vindbaar. Hiervoor biedt BookDinners alle nodige kennis, tools en ondersteuning. Van een gratis Online Marketing Scan, tot kennisartikelen & whitepapers en advies over (reserverings)systemen. Alle restaurants die met BookDinners werken, zijn commissievrij te reserveren op platform bookdinners.nl. BookDinners is er van, voor en door de horeca: in samenwerking met o.a. Koninklijke Horeca Nederland (KHN), The Harbour Club en De Beren.

Meer informatie: www.bookdinners.nl/voor-restaurants

Andere artikelen lezen?

In onze kennisbank vind je whitepapers, onderzoeken, kennissessies & artikelen!

Inhoud