Groter volume in maaltijdboxen van restaurants

Illu-Searching_App@No-background

Groter volume in maaltijdboxen van restaurants

In onze Restaurant Monitor 2021 onderzochten we de post-corona trends in de horeca. Een belangrijke conclusie is de opkomst van maaltijdboxen, zowel in het aanbod van restaurants als de populariteit bij de gast. Welke plaats heeft de maaltijdbox precies ingenomen in de restaurantwereld? En waar ligt de behoefte van de gast op dit gebied? Dat zetten we graag voor je op een rijtje. Lees snel verder en wij geven je meer context bij deze nieuwe trend, plus handige tips om zelf mee aan de slag te gaan!

Flinke populariteit maaltijdboxen

Door Corona hebben gasten de noodzaak gehad en de behoefte gekregen om de restaurantervaring thuis te creëren. Hierdoor is een nieuwe categorie ontstaan; het thuis uit eten met een maaltijdbox. Hieronder verstaan we een maaltijd van één of meerdere gangen welke we normaliter niet thuis zouden consumeren: een luxere maaltijd dan pizza of burrito’s. De gast gaat voor het echte verwenmoment. Daarnaast heeft de noodzaak bij restaurants om omzet te generen op andere, creatieve manieren ook gezorgd voor het groeiende aanbod aan maaltijdboxen. Met een maaltijdbox kan de restaurateur de ervaring in het restaurant het best nabootsen, qua gerechten en manier van serveren.

Uit de Restaurant Monitor 2021 blijkt dat 25% van de Nederlanders tegenwoordig maaltijdboxen bestelt, gemiddeld een keer per maand. Waar deze vorm van “thuis uit eten” eerst niet bestond, is de maaltijdbox dus een enorm succes gebleken. Daarbij zien we dat maaltijdboxen vooral worden besteld door Nederlanders tussen de 26 en 65 jaar. Jongeren onder de 25 en 65+’ers hebben minder de behoefte aan een maaltijdbox.

Maaltijdbox behoeftes van de gast

Gasten bestellen het liefst een box voor een luxe diner of om iets nieuws te proberen. Mannen geven hierbij de voorkeur aan een luxe box, waar vrouwen eerder kiezen voor een nieuwe ervaring. De doelgroep voor andere maaltijdboxen, zoals een shared dining box of een makkelijke ‘ik hoef niet te koken’-box, zijn tevens voornamelijk vrouwen.

De maaltijdbox wordt verreweg het meest besteld voor het diner, gevolgd door lunch en brunch. Dit hangt samen met de behoefte van de gast om het uit eten gaan te ervaren in thuissituatie, waar restaurants nog steeds het meest worden bezocht voor het diner. 88% heeft geen behoefte aan drankjes in de maaltijdbox. Gasten die dit wel willen, willen wel zelf kunnen kiezen.

Belangrijke inzichten voor jou als restaurateur voor huidige of nieuwe maaltijdboxen. Komen jouw box en de doelgroep die je wilt aanspreken overeen? Past de inhoud van je box bij de behoeftes van de gast? Kan de gast bij jouw box wel drankjes bestellen, mocht hij dat willen? Bekijk welke opties passend en haalbaar zijn voor jouw zaak!

 

Download de Restaurant Monitor 2021

Benieuwd naar alle resultaten van de Restaurant Monitor 2021? De inzichten hieruit geven een duidelijk beeld van de huidige restaurant trends en zorgen voor een goede afstemming tussen de wensen van gasten en hoe hier mee om te gaan als restaurant ondernemer. Deze resultaten zijn gebaseerd op een online enquete, waaraan 1.135 respondenten deelnamen. Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken via info@bookdinners.nl.

Gasten geven meer uit aan ‘thuis uit eten’

De totale besteding van Nederlanders voor een maaltijd voor thuis is gestegen met 33% ten opzichte van voor corona. Nederlanders geven tegenwoordig gemiddeld 15 euro p.p. uit voor een afhaal- of delivery maaltijd en zijn bereid voor een maaltijdbox hogere betalingen te doen, waar sommige Nederlanders hiervoor zelfs bereid zijn meer dan 40 euro p.p. te betalen. Dit toont aan dat deze manier van thuis uit eten wordt gezien als een luxer product met een hoger prijskaartje. Belangrijk hierbij is dat de ervaring van de gast wel juist aansluit bij de betaalde prijs en de verwachting daarbij. De prijs-kwaliteit verhouding is cruciaal.

Jouw aanbod goed zichtbaar voor de gast

Als je maaltijdboxen aanbiedt, is het van belang dat je de boxen goed in de markt zet. Doordat veel restaurants maaltijdboxen zijn gaan aanbieden, is het aanbod enorm gegroeid en daarmee de keuzes voor de gast flink. Zijn je vaste gasten op de hoogte van jouw boxen? Pluk er de vruchten van dat 52% van de Nederlanders zich laat inspireren door de eigen online kanalen van het restaurant. Neem de gast op jouw website en social media mee in de gehele ervaring. Presenteer jouw box als een waar feestje met verrassingselementen.

Springt jouw maaltijdbox er ook goed uit voor nieuwe gasten? Heb je al eens nagedacht over het samenwerken met partners speciaal voor maaltijdboxen, zoals Thuis Uit Eten of Dinerbox? Of het draaien van een advertentie op Facebook onder jouw doelgroep? Dit zijn goede manieren om je maaltijdboxen onder een wijder publiek te verspreiden. We geven je hier graag advies over!

Behoefte aan maaltijdboxen blijft

49% van de Nederlanders verwacht in 2021 nog steeds minimaal eenmaal per maand een maaltijdbox te bestellen, ook als de horeca weer zijn deuren opent. Slechts 9% geeft aan dan helemaal geen maaltijdboxen meer te bestellen. Nederlanders verwachten wel eerder te stoppen met het bestellen van een maaltijdbox dan het bestellen van bijvoorbeeld een pizza, als zij weer naar een restaurant kunnen gaan. Dit bevestigt het beeld dat de maaltijdbox als vervanging wordt gezien van het uit eten gaan in een restaurant.

Benut de tijd nu om goed na te denken over de plaats van de maaltijdbox in jouw bedrijf. Als je nu maaltijdboxen aanbiedt, wil je hiermee doorgaan als de deuren weer openen? Of bied je nog geen maaltijdboxen aan, maar wil je dit wel opzetten? Deze nieuwe trend betekent niet automatisch dat ieder restaurant een maaltijdbox moet aanbieden. Het moet passen bij je concept en de gerechten die je aanbiedt moeten geschikt zijn om thuis op te warmen en te serveren. Heb je hier vragen over voor jouw restaurant? We denken graag met je mee over de opties! 

BookDinners helpt je graag!

Wij begeleiden inmiddels al tientallen restaurants met een juiste communicatiestrategie en het optimaal inrichten van hun online kanalen. We denken ook graag met jou mee, op het thema maaltijdboxen of andere gebieden. In onze kennisbank vind je hier handige artikelen en whitepapers over. Of wil je gewoon een keer sparren met een van onze online marketeers? Stuur ons dan een e-mail op info@bookdinners.nl of bel ons op 033 – 303 65 15.

Andere artikelen lezen?

In onze kennisbank vind je whitepapers, onderzoeken, kennissessies & artikelen!

Inhoud