Nieuwe lunchtrend vertaalt naar jouw zaak

Illu-Searching_App@No-background

Nieuwe lunchtrend vertaalt naar jouw zaak

In onze Restaurant Monitor 2021 onderzochten we de post-corona trends in de horeca. Een van de belangrijkste resultaten is de verandering van de lunchmaaltijd. Door het vele thuiswerken, een aangepast ritme en behoefte aan een verwenmoment zijn we massaal anders gaan lunchen. Hoe goed ben jij al ingespeeld op deze nieuwe lunchtrend? Lees snel verder en wij geven je meer context bij deze nieuwe trend, plus handige tips om zelf mee aan de slag te gaan!

Nadenken over jouw lunchkaart

Een van de belangrijkste resultaten uit onze Restaurant Monitor 2021 is dat de helft van de Nederlanders gevarieerder, uitgebreider en gezonder gaan lunchen dan voorheen. De behoefte naar een uitgebreidere maaltijd, en dus ook eentje van een restaurant, stijgt. Vooral onder studenten is deze groei sterk te zien. Alle respondenten gaven daarbij aan dat ze van plan zijn om de lunch niet meer ‘terug naar het oude’ te willen brengen.

Door deze ontwikkeling is het enorm belangrijk om jouw aanbod onder de loep te nemen om in te spelen op deze trend. Bied je op dit moment al lunch aan, is het de moeite waard om te analyseren of je aanbod nog past bij deze nieuwe trend. Waar de lunch voorheen vooral een boterhammenmoment was, is er nu meer ruimte voor gerechten die voorheen niet de noemer ‘lunch’ kregen. Wellicht zijn er gerechten op je dinerkaart die zich ook perfect lenen voor de lunch. ‘Bied ik genoeg gezonde opties aan?’ is tevens een belangrijke vraag geworden. Doe inspiratie op en ga na waar de kansen liggen!

Eetmomenten onder de loep

34% van de Nederlanders hebben tevens een ander eetritme verkregen door COVID, blijkt uit onze resultaten. 24% van alle Nederlanders eet op meer momenten, waarvan vooral een groot verschil te zien is onder jongeren tot en met 25 jaar. 60% van hen geeft aan op meer momenten per dag te eten. Hoe ouder, hoe minder verandering er is opgetreden in het eetritme. 10% van de Nederlanders geven daarbij aan dat ze tegenwoordig minder vaak zelf een maaltijd bereiden en eerder gaan voor een ready to eat-maaltijd. 

Deze resultaten hebben tevens invloed op het lunchmoment, wat door ons nieuwe ritme niet meer perse een 12-uur eetmoment is. Voor jou als restaurantondernemer een goed moment om stil te staan bij de tijden van jouw lunchkaart. Heb je al eens nagedacht over het aanbieden van de ‘lunch’ in de ochtend? Of wellicht zijn jouw gerechten perfect als afternoon snack? Dit is hét moment om flexibiliteit aan te brengen in jouw mogelijkheden!

Download de Restaurant Monitor 2021 infographic

Benieuwd naar alle resultaten van de Restaurant Monitor 2021? De inzichten hieruit geven een duidelijk beeld van de huidige restaurant trends en zorgen voor een goede afstemming tussen de wensen van gasten en hoe hier mee om te gaan als restaurant ondernemer. Deze resultaten zijn gebaseerd op een online enquete, waaraan 1.135 respondenten deelnamen. Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken via info@bookdinners.nl.

Take away en delivery optimaal ingericht

Daarnaast wees de Restaurant Monitor 2021 uit dat de nieuwe lunchtrend zich tevens manifesteert in een stijging van lunch take away en delivery als moment. 15% van de take away en delivery bestellingen bij restaurants zijn op dit moment voor de lunch. 39% van de Nederlanders verwacht dit jaar nog minimaal 1 keer per maand een maaltijd af te halen bij een restaurant. Dit biedt enorme kansen voor jou als restaurantondernemer.

Naast je aanbod, is dit een goed moment om na te denken over de distributie. Wellicht wil je dit gaan opzetten of wil je je huidige proces optimaliseren. Welke lunchgerechten je aanbiedt, met welke bezorgpartners je samenwerkt en hoe je je eigen kanalen hebt ingericht, zijn enorm belangrijk.

Nieuwe trend: maaltijdboxen

Maaltijdboxen zijn het afgelopen jaar flink gegroeid in populariteit. Nederlanders hebben steeds meer de behoefte om de restaurantervaring in huis te halen en voor een luxere maaltijd te gaan dan een pizza of sandwich. Allerlei soorten boxen verschenen: van dinerboxen tot High Tea- en lunchboxen. Uit onze Restaurant Monitor blijkt dat gasten voornamelijk behoefte hebben aan een box om iets nieuws te proberen.  

Dit betekent niet automatisch dat alle restaurantondernemers een lunchbox moeten introduceren. Wel is het de moeite waard om hierover na te denken. Heb jij Unique Selling Points (USP’s) welke het goed zouden doen in een lunchbox? Gerechten of drankjes waarmee jij het onderscheidt maakt? Wij brainstormen graag met je mee!

BookDinners helpt je graag!

Bij een goed aanbod hoort tevens een krachtige strategie om jouw lunch op de kaart te zetten en de gast te vertellen wat jij allemaal aanbiedt. Wij begeleiden inmiddels al tientallen restaurants met een juiste communicatiestrategie en het optimaal inrichten van hun online kanalen. We denken ook graag met jou mee, op het thema lunch of andere gebieden. In onze kennisbank vind je hier handige artikelen en whitepapers over. Of wil je gewoon een keer sparren met een van onze online marketeers? Stuur ons dan een e-mail op info@bookdinners.nl of bel ons op 033 – 303 65 15.

Andere artikelen lezen?

In onze kennisbank vind je whitepapers, onderzoeken, kennissessies & artikelen!

Inhoud