Restaurant Monitor 2022

Illu-Romantic_Dinner@2x

Meer unieke belevingen en recordaantal online reserveringen: de restaurant trends van 2022

Voor het derde jaar op rij deed BookDinners onderzoek naar de online gewoontes van meer dan 1000 restaurantbezoekers. Net als voorgaande jaren worden met behulp van de Restaurant Monitor de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart gebracht.

Na alle corona sluitingen gaan de gasten weer graag veel uit eten, maar wat beweegt hen nog meer? De uitkomsten van dit jaarlijkse onderzoek laten ontwikkelingen zien. Gasten zijn op zoek naar meer unieke belevingen en naar meer zekerheid: er is een grotere behoefte aan informatie en online reserveren voor het restaurantbezoek.

Restaurant trends 2022

De belangrijkste restaurant trends en ontwikkelingen van 2022 zijn als volgt:

 • Unieke belevingen zorgen voor een grotere aantrekkingskracht: 74% van de respondenten geeft aan dat de belangrijkste reden om naar een restaurant te gaan is dat het een unieke beleving oplevert. De waarde van het restaurantbezoek wordt hoog ingeschat op drie onderdelen: nieuwe smaakcombinaties ervaren, gerechten bereiden die je thuis zelf niet kunt maken en het koken met lokale producten welke zorgen voor een duurzamere ervaring.
 • Er is een grotere behoefte aan zekerheid: het aantal online reserveringen blijft stijgen ten opzichte van voorgaande jaren. Inmiddels reserveert 68% van de gasten bij voorkeur een tafel online.
 • Gasten hebben ook meer behoefte aan informatie voorafgaand aan het restaurantbezoek: 78% zegt vooraf informatie over het restaurant op te zoeken. Eerdere jaren gebeurde dit vooral via social media, dit jaar oriënteren de gasten zich meer via de website van het restaurant zelf. Ook reviews blijven hier een rol in spelen: 58% geeft aan zich te oriënteren aan de hand van de mening van eerdere gasten.

  Download de infographic

  De inzichten uit deze Restaurant Monitor 2022 zorgen voor een goede afstemming tussen de wensen van gasten en hoe hier mee om te gaan als restaurant ondernemer. Omdat 2021 een bijzonder jaar is geweest voor restaurants en deze dit jaar eindelijk weer open konden, hebben we dit periodiek onderzoek naast die van januari 2020 gelegd. De resultaten zijn gebaseerd op een online enquête, waaraan 1300 respondenten deelnamen. Voor meer informatie kijk je op BookDinners.nl of stuur je vragen naar info@bookdinners.nl.

  Alle resultaten op een rijtje

  restaurant monitor 2021 restaurant trends

  Andere artikelen lezen?

  In onze kennisbank vind je whitepapers, onderzoeken, kennissessies & artikelen!

  Inhoud