Restaurant Monitor 2023

Illu-Romantic_Dinner@2x

Gast reserveert restaurant bij review cijfer 7.5 en hoger: de restaurant trends van 2023

89% van restaurantgasten bekijkt reviews van restaurants tijdens de zoektocht naar een leuk restaurant. Bij meer dan de helft zijn deze zelfs doorslaggevend voor de keuze! Zo blijkt het de Restaurant Monitor van BookDinners, die jaarlijks wordt uitgevoerd. Het gemiddelde review cijfer moet minimaal een 7,5 zijn of 3,5 ster. Pas dan nemen gasten het restaurant mee in de overweging om er te gaan eten. Dat we massaal het liefst online een reservering maken bij een restaurant is met 79% nogmaals bevestigd.

Voor het vierde jaar op rij deed BookDinners onderzoek naar de online gewoontes van meer dan 1200 restaurantbezoekers. Net als voorgaande jaren worden met behulp van de Restaurant Monitor de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart gebracht.De uitkomsten geven weer wat gasten denken. Restaurateurs krijgen handvatten om hun bedrijf en bijbehorende online kanalen zo in te richten dat deze precies passen bij de huidige behoeftes van de gast. 

Restaurant trends 2023

De belangrijkste restaurant trends en ontwikkelingen van 2023 zijn als volgt:

  • Restaurantgast overweegt een reservering te maken vanaf review cijfer 7.5

    Het is bekend dat reviews erg belangrijk zijn in het keuzeproces van de gast. Zo bleek uit de Restaurant Monitor 2020 dat 83% van de gasten reviews leest voordat ze een reservering maken bij een restaurant. In 2023 is dit gestegen naar 89%. Reviews blijven belangrijker worden. Veel reviews worden gelezen op Google, waar 34% van de gasten ook de restaurantkeuze maakt, terwijl 68% graag de reviews terug zou lezen op de restaurant website. Uiteindelijk zijn voor meer dan de helft van de gasten (54%) de reviews zelfs doorslaggevend in de restaurantkeuze. Opvallend hierbij is wel dat een restaurant minimaal een 7.5 moet scoren, of 3.5 ster moet vullen om überhaupt overwogen te worden. Bijzonder is dat het merendeel van gasten (54%) reviews schrijft wanneer de verwachtingen worden overtroffen. Wanneer een restaurateur de reviews zichtbaar maakt op de restaurant website voor de oriënterende gast en tegelijkertijd de optie biedt tot online reserveren aanbiedt, zou dit tot een toename in het aantal reserveringen voor het restaurant kunnen leiden. De gast is nu eenmaal een goede online reis gewend vanuit het reserveren van hotels, kopen van vliegtickets of het bezoeken van de bioscoop.

  • Online reserveren onverminderd populair: 79% reserveert bij voorkeur online.
    Wanneer we de gasten vragen hoe zij het liefste een reservering plaatsen, blijft online veruit het meest gegeven antwoord. Afgelopen jaar gaf 68% de voorkeur aan online reserveren, waar dit nu op 79% ligt. Nu zijn er meerdere opties die onder de noemer ‘online’ vallen, hiervan geeft echter 84.5% aan dat ze liever een reservering plaatsen middels een reservering widget dan een ‘ouderwets’ contactformulier. Deze manier geniet met name de voorkeur, omdat de beschikbaarheid van het restaurant direct inzichtelijk is, het reserveren 24/7 mogelijk is en dat de reservering direct wordt bevestigd waardoor men direct weet waar ze aan toe zijn. Op het moment dat het restaurant deze optie niet biedt geeft 72,6% aan dat dit negatieve invloed heeft op de restaurantkeuze. 

    Online reserveerbaar zijn middels een reserveringswidget is dan ook bijna niet meer weg te denken uit het restaurantlandschap, zeker niet wanneer men ook actief bezig gaat met reviews. 

Download de infographic

De inzichten uit deze Restaurant Monitor 2023 zorgen voor een goede afstemming tussen de wensen van gasten en hoe hier mee om te gaan als restaurant ondernemer. We hebben dit periodiek onderzoek naast die van februari 2020 gelegd. De resultaten zijn gebaseerd op een online enquête, waaraan ruim 1200 respondenten deelnamen. Voor meer informatie kijk je op BookDinners.nl of stuur je vragen naar info@bookdinners.nl.

Alle resultaten op een rijtje

restaurant monitor 2021 restaurant trends

Andere artikelen lezen?

In onze kennisbank vind je whitepapers, onderzoeken, kennissessies & artikelen!

Inhoud