Reviews

Illu-Group_Dinner@no-background_v2

Een passend reviewbeleid voor jouw restaurant

Voor een goed reviewbeleid is het van belang om te weten welke reviewkanalen er allemaal zijn en welke relevant zijn in voor restaurants. Daarnaast zijn er verschillende factoren die de ervaring, en daarmee de uiteindelijke review, van de gast beïnvloeden, zoals logischerwijs het eten en de service, maar ook het verwachtingsmanagement en de manier waarop er wordt omgegaan met klachten in het restaurant. 

Ook is het goed om te weten op welke manieren je reviews kunt stimuleren bij je gasten, om zo tot veel, goede en betrouwbare reviews te komen. Daarnaast is het belangrijk dat alle reviews worden gemonitord en dat de interactie met de gast wordt aangegaan na het plaatsen van een review. Een goede reactie kan het verschil maken, voornamelijk bij negatieve reviews.

Als laatste geven reviews je veel inzicht in jouw bedrijfsprocessen. Wat gaat er goed en waar kun je je extra op focussen? Wat gaat er minder goed en kun je verbeteren? Reviews zijn dé manier om te weten wat er speelt in jouw bedrijf. Hiermee kun je je restaurant uiteindelijk laten groeien.

Intro

De zogenaamde gastreis verplaatst zich steeds meer naar het online domein. Voordat gasten een keuze maken voor een restaurant, hebben zij zich al uitgebreid online georiënteerd. Reviews zijn daarbij een belangrijk onderdeel, blijkt uit het consumentenonderzoek dat we hebben uitgevoerd in februari 2020. Uit deze Review Monitor blijkt dat reviews bij 83% van de gasten invloed hebben op de keuze voor een restaurant. Het is daarom van enorm belang om als horecaondernemer reviews te stimuleren op de platformen die relevant zijn voor restaurants. Hoe meer reviews, des te hoger het vertrouwen in deze reviews.

Deze whitepaper is voor…

Restauranteigenaren, managers, online marketeers en horecaondernemers die meer willen weten over het succesvol verkrijgen en bijhouden van reviews.

Je leert:

  • Welke reviewkanalen er allemaal zijn
  • Hoe je tot goede reviews komt en welke aspecten invloed hebben op reviews
  • Hoe je je reviews monitort en wat je doet met reviews zodra ze geschreven zijn

1. Welke review kanalen zijn er?

Er zijn anno 2020 enorm veel kanalen waar gasten een review over jouw restaurant kunnen achterlaten. Het maakt dus niet uit of een gast nu een ‘klassieke’ review achterlaat of zijn ervaring bij jouw restaurant deelt via social media. Om een goed reviewbeleid te hanteren is het van belang om te weten welke review kanalen er allemaal zijn en welke daarvan relevant zijn voor jou om een profiel op te hebben en daar reviews te kunnen ontvangen.

Google

De reviews die gasten via Google achterlaten voor jouw restaurant verschijnen in ‘Google Mijn Bedrijf’, als je je bedrijf hebt geclaimd. Als gasten googlen op een restaurant, zien zij rechts het bedrijfsprofiel van dit restaurant en springen de reviews meteen in beeld. Iedereen kan op Google een review achterlaten, zowel gasten die jouw restaurant hebben bezocht, als gasten die jouw restaurant niet hebben bezocht. Dit maakt Google een ‘open review platform’  Het maakt niet uit of de gast daadwerkelijk bij je is komen eten of dit nog nooit heeft gedaan. Lees meer >

Open platformen: tripadvisor en Eet.nu

Net zoals op Google, kan iedereen een review over jouw restaurant plaatsen op Tripadvisor en Eet.nu. De reviews op deze platformen zijn openbaar zichtbaar voor iedereen. Op Eet.nu kunnen gasten alleen een review achterlaten als jouw restaurant vindbaar is op dit platform. Op Tripadvisor kunnen gasten ook een profiel aanmaken voor jouw restaurant, als je dit zelf (nog) niet had gedaan. Lees meer > 

Whitepaper social media

Gesloten reviews op platformen: BookDinners en The Fork

Op BookDinners en The Fork kunnen gasten alleen een review achterlaten na het reserveren van je restaurant via hun website. Hiermee hebben deze platformen een gesloten reviewsysteem. Gasten die niet hebben gereserveerd, kunnen geen review achterlaten. Lees meer > 

Dealplatformen: Social Deal, Heerlijk.nl en Groupon

Net als op andere boekingsplatformen, kun je op dealplatformen zoals Social Deal, Heerlijk.nl en Groupon een tafeltje reserveren, maar dan voor een kortingsprijs.

Op Social Deal en Groupon kunnen gasten alleen een review achterlaten na het verzilveren van de couponcode die ze hebben gekregen. Op Heerlijk.nl kunnen gasten altijd een review achterlaten, ook als ze geen coupon hebben verzilverd. De reviews op deze platformen zijn voor iedereen in te zien en je kunt op alle platformen reageren op de reviews.

Reserveringssystemen

Facebook

Instagram

Bloggers

2. Wat beïnvloedt de ervaring (en daarmee review) van de gast?

3. Hoe zorg je ervoor dat gasten reviews schrijven?

4. Het monitoren van reviews

5. Webcare: het reageren op reviews

6. Het doorplaatsen van reviews

Inhoud