BD PNG logo 4x

Veelgestelde vragen

FAQ voor restaurants

Reserveringen

Hoe zet ik bepaalde uren, dagen of periodes dicht voor reserveringen?

Reserveringen via BookDinners worden altijd gedaan via de standaard beschikbaarheid die je hebt ingevuld. Wil je hiervan afwijken, als je bijvoorbeeld op vakantie bent of al telefonisch bent volgeboekt, dan kun je dit invoeren via de backoffice van je restaurant. Log in met de inloggegevens van je restaurant en ga naar de backoffice van je restaurant. Ga naar ‘Beschikbaarheid’ en scroll naar onderen naar ‘Uitzonderingen’:

  1. Klik op periode of dag
  2. Klik in de kalender links eerst op de vanaf datum en klik dan rechts op de kalender op de t/m datum (bij een periode)
  3. Klik in de kalender op de desbetreffende dag (bij een dag)
  4. Scroll naar beneden en sluit de dag/dagen door op rechts op de grijze X te klikken bij alle shifts. Let op: Pas als je dit hebt gedaan, wordt de dag daadwerkelijk dichtgezet. Er komt dan ‘Niet reserveerbaar’ te staan.
  5. Wil je niet een hele dag niet sluiten, maar de tijden aanpassen? Wijzig dan de tijden in de shift(s).
  6. Klik op ‘opslaan’.
Hoe plaats ik de BookDinners reserveringswidget op mijn eigen website?

Om de module op je eigen website te gaan gebruiken, hoef je alleen een persoonlijke code in je website in te laden. Je kunt de widget standaard laten verschijnen aan de rechteronderkant van je website of deze achter een button hangen. De installatie is vrij gemakkelijk en de reserveringswidget is op alle websites toe te voegen, zoals WordPress en Wix. De code krijg je van ons als je een reserveringswidget abonnement afneemt of gaat afnemen.

Hoe zie ik gemaakte reserveringen via BookDinners terug?

Je krijgt een e-mail voor elke gemaakte reservering. Je kunt tevens een reserveringsoverzicht terugvinden en downloaden in de backoffice van je restaurant. Log hiervoor in met de inloggegevens van je restaurant en ga naar de backoffice van je restaurant. Ga vervolgens naar ‘Reserveringen’. Hier kun je de reserveringen per dag terug vinden.

Hoe annuleer ik reserveringen gemaakt via BookDinners?

Log in met de inloggegevens van je restaurant en ga naar de backoffice van je restaurant. Ga naar ‘Reserveringen’ en zoek de desbetreffende reservering op. Klik op het kruisje achter de reservering. Hier kun je de reservering annuleren. De gast krijgt hier vervolgens een e-mail van. Gasten kunnen tevens zelf hun reservering annuleren.

Hoe wijzig ik reserveringen gemaakt via BookDinners?

Het is niet mogelijk om zelf reserveringen te wijzigen. De gast kan dit wel zelf doen via zijn reserveringsbevestiging die hij via de e-mail heeft gekregen. Je krijgt wel een e-mail van een gewijzigde reservering met daarin de nieuwe details van de reservering.

Hoe boek ik zelf reserveringen in?

Log in met de inloggegevens van je restaurant en ga naar de backoffice van je restaurant. Klik op de rode ‘Maak reservering’ button en boek hier de reservering in. Als je het e-mailadres van de gast gebruikt, krijgt de gast tevens een e-mail van zijn reservering. Dit is bijvoorbeeld handig ter bevestiging als de gast telefonisch heeft gereserveerd. 

Hoe werkt de beschikbaarheid van BookDinners reserveringen?

Je stelt via BookDinners altijd een basis beschikbaarheid in met tijdblokken (op welke dagen en tijden de gast kan reserveren), inloop (hoeveel gasten je per kwartier wilt ontvangen) en duur (hoe lang de gast zijn tafel heeft, dit kan ook geen eindtijd zijn). Ook stel je het maximaal aantal couverts tegelijk in de zaak in en hoeveel couverts per reservering je maximaal accepteert. Je kunt tevens instellen hoeveel uur vooraf een gast nog online een reservering mag maken, een opmerking voor in de reserveringsmodule toevoegen en een opmerking voor in de reserveringsbevestiging e-mail toevoegen.

De beschikbaarheid van BookDinners werkt realtime en wordt automatisch overgenomen op alle kanalen. Zit je op een bepaalde tijd op je max, dan sluit het systeem automatisch deze tijd. Zo kun je nooit overboekt raken en hoef je ook zelf geen reserveringen meer te accepteren. Dit scheelt je een hoop extra werk.

Hoe vind ik de contactgegevens van gasten die hebben gereserveerd terug?

Log in met de inloggegevens van je restaurant en ga naar de backoffice van je restaurant. Ga naar ‘Reserveringen’ en zoek de desbetreffende reservering op. Je ziet het telefoonnummer van de gast achter de reservering staan. Om het e-mailadres van de gast te zien, klik je op het kruisje achter de reservering.

Kan ik via BookDinners ook reserveringen krijgen via mijn eigen website en Google Reserve?

Dat kan zeker! Werk je met BookDinners reserveringen, dan kun je ook op je website de mogelijkheid tot online reserveren creëren met onze reserveringswidget. Neem je onze reserveringswidget af, dan zorgen we er tevens voor dat je reserveerbaar wordt via Google Reserveren: de blauwe ‘Tafel reserveren’ button. Beide geheel commissievrij en via het beheer in je persoonlijke backoffice. De beschikbaarheid wordt realtime overgenomen op alle kanalen.

Kan ik via het platform BookDinners ook reserveringen krijgen via andere partijen?

Ja zeker, we keunnen een koppeling met één van onze reserveringspartners voor je aanmaken. Werk je nog niet met een reserveringspartner, dan kun je gebruik maken van BookDinners reserveringen.

Backoffice

Hoe log ik in als restaurateur?

Als je naar onze homepage gaat, klik je rechtsboven op ‘Inloggen’. Log in met de inloggegevens die je hebt gekregen na je aanmelding en klik rechtsboven op het icoontje van je profiel. Je komt dan in je gastprofiel, waar je restaurant backoffice aan is gekoppeld. Klik vervolgens op ‘1 restaurant’, scroll naar onderen, klik op de foto en je komt in je restaurantprofiel. Daar kun je je reserveringen bekijken, je beschikbaarheid aanpassen, je profiel aanpassen, etc.

Het lukt mij niet (meer) om in te loggen, wat moet ik doen?

Als je naar onze homepage gaat, klik je rechtsboven op ‘Inloggen’. Klik vervolgens op ‘Wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een e-mail waarmee je je wachtwoord kunt resetten. Als je niet meer weet aan welk e-mailadres je account is gekoppeld, dan kun je dit opvragen bij ons. Wij mogen wegens privacy redenen nooit jouw wachtwoord opstaan. 

Kan ik een inlog krijgen op een ander e-mailadres?

Dat kan zeker, als je bijvoorbeeld bent gewisseld van e-mailadres of één van je collega’s toegang wilt geven tot de backoffice van je restaurant. Ga hiervoor naar onze homepage en klik rechtsboven op ‘Inloggen’. Klik op ‘Account maken’ om een nieuw account aan te maken op het e-mailadres naar keuze. Stuur ons vervolgens een e-mail op info@bookdinners.nl, zodat wij dit profiel aan je restaurant backoffice kunnen koppelen.

Ik heb meerdere restaurants, is het mogelijk om deze aan één e-mailadres te koppelen?

Dat is mogelijk. Begrijpelijk dat je liever gemakkelijk met één e-mailadres inlogt in plaats van steeds te moeten switchen. Stuur ons een e-mail op info@bookdinners met daarin welk profiel (de naam) je wilt koppelen aan de backoffice van je restaurant.

Reviews

Kan de gast een review achterlaten bij BookDinners?

Alleen gasten die daadwerkelijk zijn geweest mogen een review achterlaten. Dit kunnen zij doen via de reviewmail die zij krijgen na afloop van hun reservering. Op deze manier zorgen we voor eerlijke, betrouwbare reviews. Na iedere gemaakte review krijg jij een e-mail.

Kan ik reageren op reviews als restaurateur?

Ja, dat kan! Als er een nieuwe review is geschreven, krijg je hier een e-mail over. Vanuit deze e-mail kun je reageren op de review.

Kan ik of de gast een review aanpassen?

Aangezien we via BookDinners eerlijke reviews waarborgen, is het niet mogelijk om al gemaakte reviews aan te passen.

Ik ben het niet eens met een review, kan ik deze verwijderen?

Je kunt reviews niet zelf verwijderen. Uiteraard accepteren wij geen reviews met bijvoorbeeld onwaarheden of scheldwoorden. Mocht je het niet eens zijn met een review, stuur ons dan een e-mail op info@bookdinners.nl. Wij kunnen hierin altijd bemiddelen.

Aanmelden

Ik ben nog geen lid. Wat zijn de voordelen als ik mijn restaurant aansluit bij BookDinners?

Met BookDinners vergroot je je zichtbaarheid bij alle gasten in Nederland én word je online beter. Zo hebben we ons eigen restaurantplatform www.bookdinners.nl waar je extra zichtbaarheid voor jouw restaurant creëert met een persoonlijk restaurantprofiel met reserveerbaarheid. Gebruik daarnaast de BookDinners tooling, zoals onze reserveringswidget en reviewtool, en ons online marketing advies om jouw restaurant écht goed online te profileren.

Meer informatie over BookDinners voor restaurateurs hier vind je hier.

Wat kost BookDinners mij?

Voor een vast bedrag van € 15 per maand sluit je je aan bij het netwerk van BookDinners; je krijgt je persoonlijke restaurantprofiel plus toegang tot onze online marketing kennisbank en landelijke campagnes. Je betaalt via BookDinners nooit commissiekosten over je reserveringen.

Je kunt je basisabonnement van € 15 per maand upgraden met de andere diensten van BookDinners. Bekijk alle tarieven hier.

Hoe meld ik mij aan voor BookDinners?

Hier kun je je eigen pakket samenstellen en ons laten weten dat je interesse hebt. We nemen vervolgens binnen 2 werkdagen contact met je op om je aanvraag te bespreken. Alles in kannen en kruiken? Dan sturen we je een vrijblijvende digitale offerte met een aanmeldingsformulier om je restaurant beter te leren kennen. Als de offerte is ondertekend en het aanmeldingsformulier is ingevuld, zetten we je restaurant binnen 2 werkdagen online. Hierna krijg je van ons een welkomstmail met je persoonlijke inloggegevens, meer informatie over BookDinners en onze handleiding.

Hoe is BookDinners ontstaan?

BookDinners is een collectief van, voor en door de horeca; opgericht met de horeca branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en grote restaurantketens zoals de Beren en The Harbour Club. Samen streven we naar een eerlijke horeca; op BookDinners betaal je nooit variabele kosten per reservering, vindt de gast alleen eerlijke restaurantinformatie gedeeld en wordt een eerlijk reviewsysteem geboden.

Tooling

Hoe werkt de Online Marketing Scan?

Alle BookDinners leden kunnen gratis onze Online Marketing Scan aanvragen. Hiermee beoordelen we het online voorkomen van jouw restaurant op 51 punten, op de onderdelen website, social media, engagement & advertenties, Google & reviews en afhalen & bezorgen. Je krijgt kosteloos een advies rapport met daarin de uitkomsten van jouw restaurant, waarmee je zelf aan de slag kunt of kunt uitbesteden aan ons online marketing team.

Meer informatie vind je hier.

Hoe werkt de reserveringswidget?

De reserveringswidget is een tool waarmee je online reserveerbaar wordt op je eigen website. Voor € 12 per maand bovenop je basisabonnement kun je de module al op je website installeren. De beschikbaarheid in de backoffice van je restaurant wordt realtime overgenomen in de reserveringswidget.

Meer informatie vind je hier.

FAQ voor gasten

Algemeen

Wat is BookDinners?

BookDinners is de nieuwe, sociale restaurantgids. BookDinners biedt de beste manier om voor elke gelegenheid restaurants te vinden die jij leuk vindt. Met onze unieke zoekmachine kom je snel tot relevante zoekresultaten en met een BookDinners profiel maak je in een handomdraai je eigen online restaurantgids met lijstjes voor elk moment. Aan de hand van de restaurants in je persoonlijke profiel, tonen we je restaurantsuggesties die je ook écht leuk zal vinden. Volg smaakmakers zoals foodbloggers en chefs voor hun aanbevelingen en voeg je vrienden toe zodat zij eenvoudig kunnen zien welke restaurants jij aanraadt. Via ons reserveringssysteem check je direct of er nog een tafel vrij is en plaats je je reservering!

Ik ben nieuw bij BookDinners, hoe ga ik aan de slag?

Met de zoekmachine op onze website kom je met diverse specifieke zoektermen snel op relevante zoekresultaten voor jou. Op het profiel van een gekozen restaurant vind je informatie over het restaurant en de menukaart. Helemaal naar wens? Met de button ‘Reserveer een tafel’ check je de actuele beschikbaarheid en kun je direct een tafel reserveren. Sla interessante restaurants op in lijstjes op je persoonlijke BookDinners profiel en volg de profielen van je vrienden voor tips. Nog meer inspiratie nodig? Check dan de lijstjes van onze smaakmakers; chefs, sommeliers, bekende bloggers en mediamerken die alles weten over de beste restaurants in jouw regio.

Wat zijn smaakmakers?

Bij BookDinners werken we samen met de leukste horecapartners, zoals chefs en foodbloggers, om jou nog meer restaurantsuggesties voor te schotelen. Deze smaakmakers zijn immers experts in het vinden van toffe plekken in verschillende steden. Wanneer je hen volgt kun je hun persoonlijke restaurantgids inzien en heb je altijd hun favoriete restaurants bij de hand voor inspiratie. Hier vind je al onze smaakmakers.

Moet ik een account aanmaken om BookDinners te kunnen gebruiken?

Op BookDinners kun je alle restaurants zonder profiel vinden en reserveren. Een BookDinners account biedt je echter voordelen. Wanneer je een account aanmaakt en je profiel vult met restaurants die jij leuk vindt, kunnen we je aanbevelingen doen die aansluiten op je voorkeur en interesses. Deel je lijstjes met opgeslagen restaurants vervolgens met je vrienden en raadpleeg hun lijstjes voor inspiratie. Ook kun je de lijstjes van onze smaakmakers volgen. Zo haal je met een profiel alles uit BookDinners!

Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van BookDinners?

BookDinners is gratis voor alle bezoekers en gebruikers. Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmaken van een persoonlijk profiel of het reserveren van een restaurant en/of deal.

Hoe meld ik mij aan voor de nieuwsbrief?

Maak je persoonlijke BookDinners profiel aan en geef aan dat je de nieuwsbrief wilt ontvangen. Heb je al een account, maar ontvang je geen nieuwsbrief (meer)? Onderaan de homepage is het mogelijk om je aan te melden door je e-mailadres in te vullen. Wekelijks houden we je op de hoogte van nieuws, evenementen, acties en restaurantaanbiedingen.

Hoe meld ik mij af voor de nieuwsbrief?

Je kunt jezelf uitschrijven in de nieuwsbrief die je wekelijks ontvangt. Helemaal onderaan de e-mail vind je ‘Uitschrijven voor nieuwsbrief’.

Account

Hoe maak ik een account aan voor BookDinners?

Hier kun je je persoonlijke profiel aanmaken. Je kunt ervoor kiezen om een account aan te maken door je e-mailadres en een wachtwoord in te vullen, of nog makkelijker, door je account aan te maken via Facebook.

Ik heb een account aangemaakt, hoe nu verder?

Begin met het vullen van je profiel. Stel een profielfoto in, omschrijf jezelf in je bio en maak lijstjes met leuke restaurants of restaurants die je nog wilt bezoeken. Geef in je smaakprofiel aan van welke keukens je houdt en of je bijvoorbeeld allergiën hebt. Voeg je vrienden toe en bekijk hun lijstjes voor inspiratie. Als je vrienden nog geen profiel hebben, kun je hen hiervoor uitnodigen. Volg daarnaast de lijstjes van onze smaakmakers om meer inspiratie op te doen.

Hoe kan ik vrienden of smaakmakers volgen?

In je profiel staat hoeveel volgers je hebt en hoeveel vrienden jij volgt. Bij ‘Volgend’ vind je een zoekbalk waar je profielen op naam kunt zoeken, zowel van vrienden als van smaakmakers. Door op het plusje te klikken voeg je iemand toe. Je kunt onze smaakmakers ook terugvinden op de homepage en hen daar toevoegen aan de hand van het plusje in de button.

Hoe kan ik lijstjes aanmaken en restaurants toevoegen?

In elk profiel staat het standaard ‘mijn restaurants’-lijstje, waar je leuke plekken aan kan toevoegen. Als je restaurants hebt gevonden op onze website, voeg je deze aan een lijstje toe door op het sterretjes-icoon te klikken. Je kunt daarna kiezen aan welk lijstje je het restaurant wilt toevoegen. Wil je een restaurant toevoegen aan een specifiek lijstje, bijvoorbeeld een lijstje met restaurants in een bepaalde stad? In het opslaanvenster kun je direct een nieuw lijstje aanmaken en het restaurant daaraan toevoegen. Zo maak je gemakkelijk je eigen restaurantgids met de leukste restaurants voor elk moment!

Ik kan niet meer inloggen. Wat kan ik doen?

Klik rechtsboven op ‘inloggen’, om vervolgens ‘Wachtwoord vergeten’ te selecteren. Voer je e-mailadres in en klik op ‘Volgende’. Daarna krijg je een e-mail met een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.

Reserveringen

Hoe maak ik een reservering via BookDinners?

Door op de rode button ‘Reserveer een tafel’ op het profiel van een restaurant te klikken, kun je een restaurant of deal gratis reserveren. Daarna kun je je reservering terugvinden in je persoonlijke BookDinners profiel en krijg je een bevestiging via de e-mail. Heb je nog geen BookDinners profiel? Dan vind je de bevestiging alleen in je e-mail inbox.

Wat is een deal?

Een deal is een exclusieve actie of korting op onze website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 20% korting op de totale rekening, de 4e gang gratis of een menu voor een speciale prijs.

Ik kan een restaurant niet reserveren op BookDinners. Hoe kan dit?

Het kan zijn dat het restaurant niet werkt met een van de reserveringssystemen waarmee wij werken. In dit geval kun je telefonisch reserveren. Je vindt het telefoonnummer van het restaurant op het restaurantprofiel.

Kan ik mijn gemaakte reservering annuleren?

Ja, dat kan! Je kunt je reservering annuleren via de reserveringsbevestiging die je via de e-mail hebt gekregen, via de rode ‘Wijzigen / annuleren’ button in de e-mail. Dit kan tot 12 uur voor aanvang van je reservering. Je krijgt hierna een e-mail met de bevestiging van de annulering. Het restaurant krijgt hier tevens een e-mail over, zodat zij weten dat je niet meer kunt komen.

Lukt het annuleren niet of is het minder dan 12 uur voor aanvang van je reservering, neem dan contact op met het restaurant. Zij kunnen je reservering ook annuleren.

Kan ik mijn gemaakte reservering wijzigen?

Ja, dat kan! Je kunt je reservering wijzigen via de reserveringsbevestiging die je via de e-mail hebt gekregen, via de rode ‘Wijzigen / annuleren’ button in de e-mail. Dit kan tot 12 uur voor aanvang van je reservering. Je kunt de dag, de tijd en het aantal personen wijzigen. Je krijgt hierna een e-mail met de bevestiging van de wijziging. Het restaurant krijgt hier tevens een e-mail over, zodat zij op de hoogte zijn van de gewijzigde reservering.

Wil je de reservering minder dan 12 uur voor aanvang van je reservering wijzigen, dan kan dit niet meer online. We raden je aan om contact op te nemen met het restaurant om te kijken of je wijziging nog mogelijk is.

Kan ik na mijn restaurantbezoek een review achterlaten?

Je krijgt binnen 24 uur na je restaurantbezoek een uitnodiging om een review te schrijven. Dit is niet verplicht, maar waarderen we zeer. Aan de hand van je review kunnen we andere BookDinners gasten weer verder helpen. Ook kun je eenvoudig een restaurant aanbevelen door middel van het ‘hartjes-icoon’ dat je terugvindt op de restaurant profielpagina. Aanbevolen restaurants komen daarna hoger in de zoekresultaten van je vrienden te staan.

Website

Hoe werkt onze zoekmachine?

Uit 50 gevonden restaurants kun je moeilijk een keuze maken, dus proberen we aan de hand van de filters je zoekresultaten zo veel mogelijk te verfijnen. Filter bijvoorbeeld op het soort keuken of de dag waarop je uit eten wilt gaan. Zo laten we je restaurants zien die het beste aansluiten op je behoeften en voorkeuren en kun je makkelijker een keuze maken.

Kan ik een restaurant ook op naam zoeken?

Dat kan zeker. Je kunt de naam van het restaurant intypen in de zoekbalk bovenaan de homepage. Zo kom je direct bij het goede restaurant of keten.

Hoe kan ik zoekfilters verwijderen?

Zoekfilters verwijder je eenvoudig door op het BookDinners logo achter de filter klikken. Daarna kun je de filter opnieuw instellen of leeg laten.

Waar staat het sterretje-icoon ‘opslaan in lijst’ voor?

Als je op het sterretje klikt, kun je dit restaurant toevoegen aan een van je lijstjes en zo je persoonlijke restaurantgids creëren. Zo vergeet je leuke restaurants nooit en kun je bij een volgend restaurantbezoek je eigen restaurantgids raadplegen.

Waar staat het hartje-icoon ‘recommenden’ voor?

Door op het hartje te klikken geef je aan dat je dit restaurant aanbeveelt aan anderen. Wanneer vrienden je volgen, kunnen ze direct zien welke restaurants jij goed vond. De restaurants die jij hebt aanbevolen, komen ook hoger te staan in de zoekresultaten van je vrienden.

Waar staat het min-teken voor?

Heb je een restaurant toegevoegd aan een lijstje, maar wil je dit restaurant toch liever niet meer in je lijstje hebben staan? Dan kun je met het kruisje eenvoudig dit restaurant verwijderen en daarmee je lijstje opschonen.

Waar staat de prijscategorie/budget voor?

De budgetfilter geeft een indicatie van het bedrag dat je bij een restaurantbezoek gemiddeld kwijt bent. We hebben bij het bepalen van de prijscategorieën rekening gehouden met een restaurantbezoek waarbij per persoon een driegangenmenu en twee á drie consumpties worden genuttigd.

Wat betekent het icoon met een cijfer erin?

Nadat je een restaurant hebt bezocht, krijg je via de e-mail een verzoek tot het schrijven van een review. Het cijfer in het icoon is de rating die andere gebruikers via een review hebben gegeven aan dit restaurant. 10 is de hoogste score.